Indian Exposure avagy Miért éppen India?

2008-11-26

Rendhagyó videóklip

Ma este szokás szerint háttérzajnak szólt az indiai VH1 zenei csatorna. Talán nem is a zene, hanem a képek miatt akadt meg a szemem a képernyőn. Ezen az adón ugyanis eléggé ritkán adnak bármi indiait (a reklámokon kívül), és most a bombayi utcakép egyik, ha nem a legmeghatározóbb elemét véltem felfedezni a képeken: a bombayi taxit! Nem az a szokásos, amiről már régebben készítettem Vapiban képeket, hanem az indiai gyártású Fiat 1100D modell.
Maga a videoklip kifejezetten tetszett, mert nagyon jól vissza tudta adni azt a különleges érzést, amit ez a taxi tud adni az embernek utazás során. A kocsi széltében akkora, hogy ha beleülünk, akkor inkább úgy érezhetjük, hogy egy tonhalas konzervdobozba kerültünk, mint egy Fiatba. De pont ez a szépsége is, mert a légkondi is csak úgy megy, hogy kikönyököl az utas, mert hát más módon néha el sem fér a könyöke, és már jön is rá a menetszél. A tulajdonosonként változó enteriőr, de a standard sárga-fekete külső adja meg ennek az igen egyszerű autónak a báját.

A zenei téma szerintem jól sikerült, de az ének, khmm... nem egy was ist das. Azért érdemes megnézni, mert a bombayi taxizás hangulatát jól elkapta a klip. És végre nincs hatalmas, kő-egyszerű koreográfiára táncoló kar, és minimum két bollywoodi szupersztár.