Indian Exposure avagy Miért éppen India?

2009-11-21

Amerika térképén

Azt hiszem, most már bátran kijelenthetem, hogy Vapi felkerült az amerikaiak térképére. Az ok mindennél egyszerűbb: megnyílt a helyi McDonald’s! Hatalmas táblák virítanak már pár hete a városban, hogy kész a kaja! Lehet menni a várost kettészelő autópályán pár kilométert, és az ugyan még épülő bevásárlóközpont aljában rá is lehet találni. Először örültünk, hogy lesz végre egy kis változatosság a helyi vendéglátás palettáján (röhej, de itt még a junk-food-nak is lehet örülni időnként), de az örömünket hamar szertefoszlatta a plakátok bal alsó sarkában lévő kis, fehér alapon zöld négyzetben zöld pötty. Ez ugyanis azt jelenti, hogy vegetáriánusok is ehetik. Hirtelenjében nem tudtunk másra gondolni, csak arra, hogy mindenféle indiai fűszerezésű szendvics lehet a kínálatban.
Sokáig hanyagoltuk is a személyes terepfelmérést. Mivel a mai napba nem fért bele az itthoni ebéd, ezért gondoltuk megnézzük a vegaburgereket. Pár perc alatt ott voltunk a munkahelyről. Azt hiszem ez a bevásárlóközpont lett a környék legnagyobb épülete. Sajnos még nem készült el teljesen, és decemberig nem is fog. De bárki is jön utánunk, sokkal könnyebb sora lesz. Fog itt nyitni végre normális multiplex mozi, Big Bazaar, ami ilyen Tesco jellegű (nem hiszem, hogy lesz hús) és Pantaloons valamint Lifestyle, amik igazán jó ruházati üzletek. Ezek a boltok eddig legközelebb Suratban és Mumbaiban voltak elérhetőek.

Empress Mall - Vapi
A menüLeparkoltunk, és ahogy közeledtünk a bejárathoz, megláttuk a menüt. Lássanak csodát, volt nem vega kaja is! Csak ekkor lett világos, hogy miért jelölték vegának a McDonald’s-ot. Valószínűleg azért, mert a köztudatban ez egy húsos ételeket készítő gyorskajálda. Direkt nem azt írtam, hogy hamburgereket, mert sokan még azt sem tudják itt, hogy egyes elvetemült népek megeszik a marhahúst.
A kínálaton felbuzdulva Judit rendelt egy mexikói csirkés tekercset, én meg egy Maharaja menüt. Utóbbi a Big Mac helyi megfelelője csirkéből. Ahogy később kiderült, Judit választása bizonyult jobbnak, mert ez a Maharaja szendvics egyrészt a kezdeti magyar Big Mac-re emlékeztetett, mivel folyamatosan darabokra akart hullani, másrészt az íze nem volt az igazi. Az egy dolog, hogy ízetlen szószt nyomnak bele, de a húspogácsába meg tutira valami Európában vagy USA-ban kapható curryport kevernek bele. Így akarták utánozni az indiai ízvilágot. Nem sikerült nekik, ízetlen vagyis inkább nem volt karakteres íze a szendvicsnek.

McMaharaja - a currypor találkozás Amerikával
Ahhoz képest, hogy öt kilométerre van Vapitől, és kb. húszra Valsadtól, a körzet központjától, egész szép számmal voltak így ebédidőben. Ami még feltűnt, hogy kifejezetten sokan vettek halas szendvicset, mert a hal az valahol félúton a vega és nem vega étkezés között.
Most a hűtőnk tele van mindenféle húsos finomságokkal, ezért inkább otthon fogunk főzni a hátralévő időben. De azért jó tudni, hogy van még egy hely, ahol bármikor lehet nem indiai ételt is.