Indian Exposure avagy Miért éppen India?

2009-10-10

Száguldoznánk, száguldoznánk? Ne száguldozz!

Most hétvégén lesz Mumbaiban a Red Bull F1-es csapatnak a promóciós hétvégéje. A rendezvény otthonról már ismerős lehet, ugyanilyet tartottak tavasszal Szegeden, ahol Vettel száguldozott a belvárosban. Nos, itt egy kicsit nehezen lehetne megoldani a belvárosi repesztést, hacsak nem emelik meg a kocsit úgy 10-20 centivel legalább, ha nem többel. Talán még a Marina Drive lenne olyan, ahol el tudnám képzelni az eseményt, mert az még nagyjából jó minőségű, és pár kilométer hosszú egybefüggő ív. Viszont a Red Bull a város legfrissebb csodáját, a Sea Link-et választotta. Ez egy 5,6 kilométer hosszú híd, ami két városrészt, Bandra-t és Worli-t köti össze a tenger felett. Régebben olyan egy órába is telhetett, mire eljutott az ember autóval egyikből a másikba, most már pár perc a hídon keresztül. Ezért, és a megjelenése miatt is olyan nagy attrakció a Sea Link.

Bandra-Worli Sea Link
A ma reggeli újságban a következő hírre lettem figyelmes - amin annyira leakadtam, hogy egyből blogírásba kezdtem: A versenyautó pilótájának be kell tartani a 100 km/h-ás sebesség korlátozást. Na de mégis miért?! Innentől kezdett még izgalmasabb lenni a hír. A Sea Linken eredetileg 80 km/h-ban maximalizálták volna a sebességet. Miután több dolgot is figyelembe vettek, miszerint szél a tenger felől, monszun miatt csúszós utak és az új aszfalt felülete, lecsökkentették 50 km/h-ra.

Ne száguldozz!A híd Maharasthra állam kezelésében áll, ezért a helyi közútkezelő is nyilatkozott: a híd úgy van tervezve, hogy nem engedhetjük meg a 100 km/h-nál nagyobb sebességet rajta senkinek. Indoklás: mert az íven (a híd két vége hosszú ívben csatlakozik a parthoz) a centrifugális erő (sicc!) hatására a kocsi összetörhetne, és esetleg a tengerbe zuhanna. De ezzel még nincs vége a történetnek!
A hatóságok közölték a Red Bull-al és így David Coulthard-dal, hogy ha átlépi a 100 km/h-t, akkor azért büntetés jár. Éppen ezért sebességmérést terveznek a hétvégi eseményen. Itt dobtam el magam teljesen!

Amikor átadták a hidat, megírták a lapok, hogy pl. filmforgatásra több százezer rúpiáért lehet kibérelni a hidat. Gondolom ebben az esetben is hasonló lesz a tarifa. Kérdésem: Couldhard-nak egy irányba szóló vagy napijegyet kell vennie a Sea Linkre, mert gondolom a bérleti díj ezt nem tartalmazza.
Ha bemérik a Red Bull-t, hogy átlépte az előírt sebességhatárt, akkor motorosrendőr iramodik utána? Milyen rendszámot írnak a büntetésre? Bevonják a F1-es vezetői engedélyét Coulthardnak - vagyis Mr. David-nek? (tételezzük fel, hogy még érvényes) Szondáztatás lesz?

Az a baj, hogy megint magatokból indultok ki! Hogy ti nem tudtok vezetni, és főleg kanyart bevenni, az a baj! Hogy soha nem láttál még F1-es versenyt, az a baj! Hogy azt hiszitek, mindenkinél mindig mindent jobban tudtok, az a baj!