Indian Exposure avagy Miért éppen India?

2009-06-24

Reggeli rénszarvas-tesztek

A mai reggel kétszer is próbára kellett tennem a reflexeimet és képességeimet. Van ugye ez a rénszarvas-teszt, amikor nagyobb sebességnél hirtelen kormánymozdulattal ki kell kerülni valamit. Adott esetben egy rénszarvast. Mivel Vapiban csak a blogomhoz hasonló című Miért éppen Alaszka? sorozatban lehet látni ilyen állatot, ezért nem túl találó. Sokkal jobban illene a szegénydöglöttkutya-teszt vagy a miazott-teszt.

Az első próbatétel az volt, amikor az előttem haladó teherautó lassítani kezdett, majd hirtelen egy elgázolt kutya teteme került elő a kerekei közül. Még szerencse, hogy nem alóla. Túl sok időm nem volt, hogy kikerüljem: balról riksákkal volt tele az út, jobbról meg negyvencentis betonszegély, ami elválasztja a két oldalt. Inkább legyen horpadt a kocsi, de nem hajtok át a tetemen. Meglepetésemre egész jól reagált az autó a kikerülő manőverre. Karcolás nélkül megúsztuk, igaz ugyan csak kb. 10 cm maradt a beton és a kocsink között.

Most, hogy már bemelegítettem, jött a következő akadály a gyárhoz közeli egyik utcában. Faágnak álcázott valami az úton, amit fújt a szél, és lassan az út közepére került. Mivel egész végig faágnak hittem, ezért annyira nem zavart. Majd szépen áthajtok felette. Szerintem olyan tíz-húsz méterre lehettünk, amikor hirtelen kiderült, hogy ezt a valamit nem a szél fújja, hanem szabad akaratából mozog. Kellett egy pillanat mire leesett, hogy mit látok. Egy termetes, kb. kétméteres zöldes-barna kígyót! Ismét jött a tízperccel korábbi manőver, immár némi gyakorlattal. A kígyót balról kerültem, de erőteljes fékezést is alkalmaztam, mert hát nem lát az ember minden nap szabadon kószáló kígyót - még szerencsére. A hüllő azért megijedt, és jobbra vissza is vonult a füves részbe igen sebesen.

Szerencsére mára ennyi volt a vezetésélmény Vapiban. Egyes autóscégek sok-sok pénzért oktatják a tanulni vágyókat ilyen helyzetekre különböző pályákon. Itt ez ingyen van, és az élmény megfizethetetlen.