Indian Exposure avagy Miért éppen India?

2009-10-30

Outsourced

Tegnap volt ismét a tévében az Outsourced című film. Már láttuk korábban, de akkor valamiért nem írtam róla. Nem egy mai produkció, mert 2007-es, de Európában jóformán ismeretlen. Talán a németeknél adták csak mozikban. Szóval itt van ez a film, ami nem szól másról, mint ami a címe: kiszervezés. A fejlett nyugaton a hidegrázást és remegést lehet hozni ezzel minden munkavállalóra. Itt sem történ másként, ugyanis az amerikaiak hazafias kegytárgy-igényét kielégítő cég telefonos központját Seattle-ből Indiába helyezi, és a részlegvezetőnek (Todd) is mennie kell betanítani az új kollégákat.

Hogy milyen a film? Szenzációs! Pláne nekünk, akik már sokszor megélték ezeket a helyzeteket itt. Amint a főszereplő leszáll a gépről Mumbaiban egymást érik a tipikus indiai kalandok: vérszívó taxisok, riksakaland, tömött vonatra futva felugrás, gola (jégkása) evés az utcai árusnál, majd iszonyatos hasmenés, persze papír az sehol, mert itt nem használnak. Emberünket egy fél perc alatt beméri a házinéni jól irányzott kérdésekkel: mennyi idős, nős-e, mennyit keres? Ahogy ez már csak lenni szokott.
Az indiai angolt legjobban a Mr. Todd nevének kiejtés mutatja: Mr. Taad (tád). Van itt egy rövid videó is, amiben összevágták a különböző verziókat.

Ahogy Todd próbálja betanítani a kollégákat, folyamatosan előkerülnek a nyugati és az indiai életfelfogás, munkavégzés és kultúra közötti különbségek. Hogyan magyarázod el egy indiainak, hogy miért jó eladni egy hamburger sűtő-nyomóformát? Egy ideig harcol mindezek ellen a főhős, majd megadja magát, és onnantól kezdve minden jobban megy. Egészen addig, amíg ki nem szervezik az indiai telefonközpontot... Kínába. De a szereplők nincsenek elkeseredve, mert betanultak egy nagy cégnél, és így könnyen találnak majd munkát. Ez egyébként egy az egyben így van a valóságban is.

Kedvenc részem az a visszatérő momentum volt, hogy az újonnan felépült telefonközpont főnöki irodájának nincs meg az az üvegtáblája, ami elválasztja a vezetőt a kollégáktól. Persze már az első pillanattól kezdve ígérik, hogy pár nap és itt lesz. Na, ki találja ki, hogy mikorra lesz meg? Azon a reggelen hozzák a mesterek, amikor már pont bezárták a központot. Nincs is ez másként a mindennapokban.

Hogy mit szóltak a filmhez az indiaiak? Sokan fintorogtak, hogy ők nem ilyenek, és egyébként is a telefonközpontjaik nem ilyenek, mint a filmekben. Jól kiszedték a lényeget ezek a jó humorérzékkel megáldott emberek!

Tényleg ajánlanám mindenkinek a filmet, de sajnos otthon nem lehet DVD-n kapni. Azért egy kis ízelítőnek itt van a film bemutatója. További képek és részletek a hivatalos honlapon: www.outsourcedthemovie.com