Indian Exposure avagy Miért éppen India?

2008-07-08

Tejföl

Nem lehet azt mondani, hogy hiányt szenvednénk a hazai ízekben. Hoztunk otthonról piros paprikát, vegetát, fűszerkeverékeket, a hűtőben ott figyel a piros arany is, már elfogyott két kisebb rúd szalámi, egy parasztkolbász is, és van még egy rakás májkrém és különféle pástétom a spájzban. Lehet, hogy most kicsit furcsán hangzik ez, de bármennyire is finom és fűszeres az indiai konyha, azért időnként kellenek az otthoni ételek.
Itt eddig mindent sikerült megvenni, ami kell egy magyaros, vagy európai ebéd elkészítéséhez. Egy valamit kivéve: tejfölt. Tej, joghurt, tejszín, író (vaj és túrógyártás mellékterméke) van, de tejföl az nincs. Pedig sokszor jó lett volna már tavaly is. Keresgéltem a neten, hátha találok valami jó helyettesítő ötletet. Amit megnéztem, az mind arról szólt, hogy miként kell házilag tejfölt készíteni. Gondoltam, hogy esetleg próbálkozom, de nem akartam a konyhát egy tejipari részegységgé alakítani.
Aztán pár hónapja kaptunk egy tippet Viktoréktól, hogy ők miként pótolják: joghurtot kevernek össze tejszínnel. Ugyanis az itteni joghurt, a dahi eléggé savanykás, a tejszín meg zsíros. Igaz nem mindig sikerül olyan igazán tejföl állagúra és ízűre, de legalább már van valami, ami megközelíti. Például a holnapra sütött rakott krumplihoz készített is egész jó lett.

Akinek van ötlete marhahús pótlására, az szóljon.