Indian Exposure avagy Miért éppen India?

2008-03-11

Nemzeti tragédia #2

Lesújtott Indiára az újabb nemzeti tragédia. Most nem a krikett sportot érte nagy csapás, hanem a gyeplabda szakágat. A chilei kvalifikációs tornán Angliától (pfuj, gyarmatosítók!) kapott ki a csapat, és így lecsúszott az idei pekingi olimpiáról. Nyolcvan(!) év után először nem lesznek ott az indiaiak! Tényleg meglepő hír, még ha nem is érdekel ez a sport.

A reakciók érdekesek voltak: a csapat edzője egyből lemondott, és hangsúlyozta, hogy komoly gondok vannak az utánpótlás-nevelése terén. Több pénzt és energiát kéne arra fordítani. Jó lenne ilyet a fociról hallani otthon!
A szövetség elnöke nem akar lemondani, bár sokan várják tőle. Még a sportért felelős minisztert is szekálták, hogy miért nem mozdítja el a IHF (Indiai Gyeplabda Szövetség) elnökét. Mert nincs jogköre hozzá, ilyen egyszerű ez.

De a legjobb ismét a hírcsatorna volt. Mivel a gyeplabda a második nemzeti sportnak tekinthető, ezért utánajártak, hogy tényleg az-e. Igen egyszerű kérdést tettek fel a járókelőknek: soroljon fel öt gyeplabda játékost. Semmi. Egy fickó tudott öt-hat nevet mondani, mindenki más azzal védekezett, hogy krikettet követi. Lehet, hogy tényleg rossz embereket emeltek ki a tömegből. De az is elképzelhető, hogy messze lemaradva van a második helyen ez a sportág.

Egyébként kicsit zavaró, hogy angolul simán hockey-nak hívják, amiről nekem mindig a jégkorong ugrik be. Persze az ice-hockey, de mindegy.