Indian Exposure avagy Miért éppen India?

2008-02-19

India Népe Front

Biztos vagyok benne, hogy Pakisztánon kívül igazából csak India követi kiemelten az ottani parlamenti választásokat. Persze-persze, a világ is figyel, de itt a szomszédot övező figyelem már nemzeti sportnak tekinthető. Természetesen csak a krikett után! Például a Times of India internetes kiadásának a világ híreivel foglalkozó részében az első három kategória a következő: Pakisztán, UK, Kína.
Már napok óta a hírműsorok a közelgő választással voltak tele. Ma reggel, úgy taglalták az eseményeket, mutatták a grafikonokat, latolgatták egyik és másik párt esélyeit, mintha India járult volna az urnákhoz.

Néztem reggel a részeredményeket a tévében. Komoly felkészülés kell ehhez, mert az istenért sem hajlandóak kimondani a pártok teljes nevét, leírni meg pláne nem fogják. Adott öt párt: PPP (oké, erről még tudom, hogy a meggyilkolt Bhutto pártja), OTH (a tervhivatal tovább él!), MQM (mint egy minőségbiztosítási rendszer neve), PML(N) és PML(Q).
Na ezt nem értem, most akkor ez hogy van? Két párt, aminek egyforma lenne a neve? Vagy ez csak valami olyasmi, mint Brian élete című film klasszikus jelenetében a Júdeai Nemzeti Front, Júdea Népfront és a Júdea Népe Front? Aztán a nap folyamán kiderült, hogy mindkettő Pakisztáni Muzulmán Liga névre hallgat. Csak az előbbi a pont Mussaraf által elkergetett Navaz Sarif vezeti, míg a másik a jelenlegi kormányzópárt, aki az elnököt támogatja. Tuti, hogy többen összekeverték.

De a hír csak átmenetileg foglal el ennyire előkelő helyet a címlapokon. A krikettet nem lehet hosszú időre lelökni a trónról. Hamarosan startol az IPL (Indian Premier League), aminek persze van már létező verziója. Azt úgy hívják, hogy ICL (Indian Cricket League). A legjobb az egészben, hogy ugyanazon játékfajtát követik mindkét bajnokságban, semmi különbség sincs köztük.

Tessék akkor választani: Indiai Nemzeti Front, Indiai Népfront vagy az India Népe Front a szimpatikusabb?