Indian Exposure avagy Miért éppen India?

2008-02-07

Bérleti díj

Azért az a kifejezés, hogy indiai minőség, még inkább a szitkozódás, mint a megelégedettség felé hajlik. Több dolog is tönkre ment kilenc hónap használat után.
A tavalyi monszun alaposan elbánt az emeleti nagyobb szobával. Mert a felújításkor csak a tetőt hozták olyan állapotba, hogy kibírja az a nagy mennyiségű égi áldást. Az oldalsó fal, amit kívülről vert az eső, megadta magát, és átázott.
A kedvencem az ufólámpa volt, aminek a az üvegbúráját nem tudtam lecsavarni, hogy izzót cseréljek benne. Helyette lejött az egész lámpatest a plafonról, majdnem a fejemen landolt. Két hervadt drót tartja, az izzót nem sikerült kicserélnem. Új lámpát kéne felszerelni, mert ezt még az építés után rakták fel. Ahogy elnéztem eléggé trehány módon: tipplik nem voltak, a csavarok sem voltak túl nagyok ahhoz, hogy az idők végezetéig tartsák a lámpát.
Hasonló a helyzet a karnisrudakkal, ventilátorokkal. Az előbbiek elöregedtek, a beépített zsinóros függönyelhúzók nem működnek. Az utóbbiak csak szimplán nem akarnak elindulni. Pedig eleinte még volt rá példa, hogy működtek.

Pont ma adtam oda az egyik kollégámnak a listát a házban megjavítandó dolgokról. Ő leszervezi a melósokat, elmagyarázza nekik, hogy mit kell megjavítani, megszerelni, lefesteni. Így mégis könnyebb a dolog, mint az Activity-vel. Pláne, hogy a magyarázás kiesik nyelvi nehézségek miatt, marad a mutogatás és rajzolás.
Nem telt el tíz perc, és jön a főnököm. Mondja, hogy hívta az ügynök, aki anno találta ezt a házat. Ott ült nála a tulaj, és közölte, hogy mivel lejár a szerződés, ezért ha hosszabbítunk, akkor bérleti díjat akar emelni. Nem is keveset: 50 %-ot! Nem kicsit kerekedett ki a szemem. Az még rendben lenne, hogy 10-15 %, de másfélszeresére! Ha a díj nagyságát nézem, akkor még azzal se lenne gond. Ez egy emeletes kertes ház, de senki ne gondoljon kacsalábon forgó palotára. Igen szerény megoldások vannak benne. Igaz, így is annyiért béreljük, amiért Budapesten még egy lyukat sem találna az ember.

A gond a stílussal van: hosszú ideig nem volt a ház használatban. Végre jön valaki, aki bérli. Nosza, húzzunk le róla még több pénzt! Külföldi is, marad is még egy évig, mi kell még? A tulaj egyébként egy percig sem volt anno szimpatikus. Tipikus minden hájjal megkent építési vállalkozó, a szeme sem állt jól.
Megkértük az ügynököt, hogy nézzen körbe, milyen lakást lehet találni jobb környéken (értsd: kevesebb por, kevesebb áramszünet, folyamatos ivóvízellátás) a jelenlegi bérleti díj magasságában. A légkondikat és a műholdvevőt, amiket nem a tulaj szereltetett be, pár nap alatt át lehet bárhová telepíteni, emiatt nem kell aggódnom.