Indian Exposure avagy Miért éppen India?

2008-02-29

Budget 2008

Két napja a vasút minisztere, mert itt ez külön miniszteri poszt, adta elő az idei és következő pár év fejlesztési és pénzügyi tervét. Ma meg az idei költségvetés kihirdetésének volt a nagy napja. Mindkét miniszter ígért bőven. Ahogy hallgattam a hírekben, nem is irreális dolgokat. A Times of India mindkettőt gyorsan meg is bélyegezte Santa Claus Budget-nek, vagyis egy ilyen minden jót és szépet ígérőnek. Mondjuk van miből ígérniük: kurtítanak az állami bevételeken, de a gazdaság bővül igen szép tempóban. És ez idén is hasonló lesz, annak ellenére, hogy a világban aggódnak. Kínát és Indiát nehéz mostanság megfékezni.

De nem is ez volt számomra érdekes, hanem a két esemény körüli felhajtás. A különböző csatornák élőben közvetítették a parlamentből a beszédeket napközben. Már több hete mindenféle műsor foglalkozott a várható bejelentésekkel. Kezdve a komoly elemzőktől egészen a szépreményű közgazdászhallgatókig sokan fejtették ki véleményüket. Még egy mókás filmelőzetest is készített az egyik csatorna.

Ma azt vettem észre, hogy dél magasságában több kollégám a közösen használt internetes gép előtt tolong. Mindenki arra volt kíváncsi, hogy mi és hogyan fog változni. Meg is kérdeztem tőlük, hogy mégis miért olyan fontos ez? Otthon kicsit közönyösen tudomásul vesszük, beszélünk róla pár mondatot, aztán annyi. Itt meg showműsorok, élő közvetítés, online felmérés arról, hogy kinek mennyire tetszik.

Nagy, kerek szemekkel néztek rám. Hát persze, hogy fontos ez! Sőt! Nagyon fontos! Ettől függ minden, hogy mennyire fog száguldani az indiai gazdaság, mennyire fognak fejlődni. Kicsit megmosolyogtató, hogy számoktól és rendeletektől várják főleg a gyorsabb fejlődést. Mondjuk nem ártana gépesíteni több építkezést, kezdve a lakóházaktól egészen az autópályáig, és akkor tényleg hihetetlenül felgyorsulna minden. De addig még lesz pár költségvetési show.