Indian Exposure avagy Miért éppen India?

2007-01-16

Biztonságban az utakon

Itt a hétköznapi ember életében nagy szerepet játszik a vallás. Ezt persze tudjuk a sok Spektrumos és NatGeo-s filmből. De megtapasztalni nagyon érdekes. Nem akarok most teljes képet adni a szokásokról, mert rengeteget lehetne írni. Majd szépen részletekben. Álljon itt egy nagyon kedves szokásuk:

Bármi, ami új (lakás, motor, autó, nagy értékű ipari gépek(!)) átesik egy szertartáson, hogy az istenek védelmezzék magát a tárgyat és a használóját is. Szerencsét hozó dolgok kellenek ehhez. És mi a legegyszerűbb szerencsét hozó dolog? A kókuszdió! Ezek után tessék mind a kókuszos golyóra, mind kókuszreszelékre úgy tekinteni, hogy az egy apró szerencsemorzsa. Valami olyasmi, mintha a japánok a „dobj vissza és kívánj hármat” aranyhalból szúsít készítenének.
Volt már részem ilyen szertartásban korábban. Szvasztikát rajzolnak a berendezésre, virágot, édességet helyeznek rá, és kókuszt törnek el rajta. Szerencsét hozMindenki örül és tapsol. Utána az eltört kókuszt és a sütiket (amiből van egy egész doboz) körbekínálják. Mindenki kap belőle, az is, aki nem volt ott. Ezt komolyan veszik!
Ezt a kis szertartást az új céges autóval ma egy pap végezte el egy templomnál. Sajnos nem voltunk ott, de a kókuszból és a sütiből kaptunk. Az eredmény? A mellékelt képen mindenki láthatja, hogy az ideiglenes rendszámú kocsi min esett át. Megkérdeztem: kocsi esetében csak a kerék mellett törik el a kókuszt, és nem rajta.

Most már védve leszek az indiai utakon. Bár egy Ganesa szobor a kesztyűtartóban és a biztonsági öv még jól jöhet.