Indian Exposure avagy Miért éppen India?

2007-01-13

Royal Garden

A szombat itt munkanap, ha tetszik, ha nem. Eléggé elhúzódott a mai nap, mert adóbevallásra készülnek. Este kilenckor(21.00) jött a főnök, hogy akkor ha már eddig maradtunk, akkor ugorjunk át Damanba a Royal Garden-be és vacsorázzunk meg. Nem vagyok semmi jónak az elrontója...
Damanról azt kell tudni, hogy pici kis Union Territory (vagyis közvetlenül Delhi alá tartozik), és mivel portugál gyarmat volt, ezért itt lehet alkoholt kapni (és sok húsos kaját!). Nem úgy, mint Gujaratban, ami száraz állam (dry state) és tradicionálisan vegetáriánus. Ott virágzik a turizmus, az összes gujarati oda jár át mulatni. Rengeteg jobbnál jobb étterem van, ahogy átlépjük a határt. Szerencsére Vapiból kemény tíz perc autóval.
Ez a Royal Garden egy kifejezetten nagy kerttel ellátott családi étterem. Így hirdetik magukat. Jó, a McDonald's is így nevezi magát Indiában, de talán ne hasonlítsuk össze a kettő gasztronómiai színvonalát.
Na, vissza az étteremhez: kedvenc indiai ételeimben és étkezési szokásokban tobzódhattam ismét. Snacknek mogyoró papaddal, majd előételnek valami istenien fűszerezett filézett roston sült hal és grillen sült fűszeres csirkecomb volt. És a főétel chicken tikka masala punjabi rotival. Aki ezt az utóbbit még nem kóstolta, az nagyon gyorsan menjen el egy indiai étterembe (mondjuk a Maharajaba), mert nem tudja mit hagyott ki az életéből. Természetesen a szokásos whisky és Kingfisher (kolibri jégmadár) sör kíséri a fogásokat. Aranyos volt a pincér, mert igazi agyalágyultnak nézett a következő két ok miatt: 1. indiai nem issza a whiskyt tisztán, szóda és jég nélkül, 2. mit akarok én a sörrel, ha egyszer whiskyt iszok?! Ettől függetlenül imádom ezt az éttermet. Próbáltam már a tengerparti szállodák főztjét is, de ez valahogy sokkal jobb.