Indian Exposure avagy Miért éppen India?

2007-01-12

Anopheles

Más néven a moszkitó, ahogy mi otthon hívjuk ezt a drágalátos kis rovart. Nekem nem szúnyog, mert a szúnyog az nem terjeszti a maláriát. Igen, kedves olvasó, itt fogalma sincs az embernek arról, hogy melyik kis dög lesz az, aki elhozza neki a dzsungeles-trópusos filmből jól ismert kórt.
Valószínűleg európai szemmel ez a "kis légy" (mosquito) már egy bálna, és nem egy elefánt. Itt a hétköznapi élet teljesen természetes része, ahogy a tehén is a kocsid előtt az autópálya közepén. Otthon felvilágosítottak anno még nyáron: tessék szedni gyógyszer egy héttel már az indulás előtt és két héttel a hazatérés után. Nem tettem. Hogy miért? Egyszerű a válasz:
1. Nagyon májkárosítók ezek a szerek (persze hasznosak!)
2. Ihatsz rá, gondod nem lesz. De a másnap állítólag kegyetlen. Mondjuk a belső fertőtlenítés akkor számomra fontosabb volt
3. Az itt kapható gyógyszer sokkal hatásosabbak és nagyon olcsóak (a kormány támogatja)
4. Mit izguljak, ha a főnök felesége jó nevű belgyógyász itt?!

Nyáron öt hét alatt nem szedtem össze a kórt. Igaz, a monszun elején, a forró évszak után nincsenek még nagyon moszkitók. Nem úgy, mint most! Nem vészes, mert a Tisza partján vagy a Balatonnál az egy lábszárra/karra eső vérszívók száma szerintem nagyobb.
A következő védekezési módokat lehet bevetni ellenük:
1. Vegyi anyagok: hát, nem igazán riasztják őket, meg a beszerzési lehetőség itt helyben korlátozott.
2. Szúnyogháló az ablakon: szerencsére van, csak a napközben más utakon (nyitott ajtó) bejutott egyedekkel kell számolni.
3. Háló az ágy fölé: nincs, de lehet, hogy majd be kell szerezni. Csak állítólag megáll alatta a levegő.
4. Füstölő: persze jó, ha az ember a szabadban üldögél. Kár, hogy Indiáig kellett jönnöm mire végre kiderült, hogy a spirális füstölőt az asztal alá kell tenni, és nem az asztalra... Így talán még a lábunkat sem csípi meg!
5. Ventilátor(!): igen, a legjobb védekezés ellenük a plafonon pörgő ventilátor. Persze meg kell szokni a hangját, hogy nyugodtan lehessen aludni. Ha nem ócska, akkor szinte hangtalan. Szóval azért jó, mert nem tudnak a kis rohadékok normálisan repkedni a szélben (szeles nyári estén kit csípett meg szúnyog a szabadban?).

Én ezt az utóbbit használom főként éjszakánként. Csak egy a gond vele: az ágy pont alatta van, és hát a szél, amit kavar, az igazából a lapátok végeinél jön lefelé, nem középen. Nem lehet miden tökéletes!

U.i.: az egyik útikönyv szerint a malária gyógyszeres kezeléssel nem vészesebb egy influenzánál. Akkor meg hova ez az izgulás, nem?