Indian Exposure avagy Miért éppen India?

2006-12-13

Vízumjáték

Visa
Elmentünk ma Enikővel az Indiai Nagykövetségre vízumigénylés miatt. Elképesztően jó helyen van és nagyon szép épületben. És körülbelül itt vége is volt a jó dolgoknak.
Indiáról érintőlegesen már tudtam, hogy nagyon bürokratikus állam (ha nem a legbürokratikusabb a világon). De ez a mai eset megmutatta igazi arcát.
Az egy dolog, hogy a vízumkérő lap kitöltéséhez is kisebb fajta ügyesség/előképzettség kell, mert kis helyekre kell bepréselni jó hosszú adatokat, de ennél már csak magának a munkavállalói vízumnak a megszerzése nehezebb.
Kellett hozzá egy papír arról, hogy engem meghívtak oda dolgozni. Szépen az összes fontos részlet benne volt: milyen pozíció, mikortól, meddig, fizetés, lakás, autó, biztosítás. Természetesen ehhez még kell bankszámlakivonat, diploma másolata, repülőjegy foglalásról papír.

És ez így együtt nem elég. Nem. Mert csak kint fogjuk aláírni a munkaszerződést. De minden rendben lesz, ha küld a cég egy emailt, amiben ezt leírja. Na szépen vagyunk! Hivatalos papírokat irogatunk mindenről, hogy legyen vízum, és egy rohadt emailt kell küldeni ezek mellé, ami lássuk be nem a leghivatalosabb forma. Incredible India...

Visszafelé vettünk viszont egy magyar zászlót. Majd kint fel fogjuk vonni a házra :)