Indian Exposure avagy Miért éppen India?

2007-01-14

Makar Sankranti

Ma részese voltam életemben először egy indiai fesztiválnak. Itt a fesztivál nem feltétlenül azt jelenti, hogy nagy felvonulás és tömeg. Ez, a Makar Sankranti, például eredetileg arról szól, hogy megünneplik, hogy a Nap az északi féltekre lép át. Az egész asztrológiai gyökerekkel rendelkezik, de manapság ilyenkor erről már senki nem beszél.

Csak a sárkányeregetésről!

EregetEzen a napon mindenki sárkányt ereget. A házak tetőteraszain vagy az utcán összegyűlnek a családok, és mindenki próbálkozik. Az ég, bármerre is nézünk, tele van sárkányokkal. Utcai árusoktól lehet beszerezni a bambuszmerevítőből és nagyon könnyű fóliából vagy papírból készült különböző alakú és mintázatú sárkányokat. Kell még hozzá zsineg. Ezt dobra feltekerve lehet megvenni. Egész napos játékhoz elég, mert több száz méter van rajta. Speciális színes (rózsaszínt és sárgát láttam) zsineg, üveg van a szálba keverve, csillog is rendesen, hogy keményebb legyen. Pont emiatt lesz veszélyes is. Könnyen elvághatja az eregető kezét, vagy akár a nyakát is, ha beleszalad a másik zsinegébe.

ZsinegAz eregetés eredetileg kétszemélyes játék. Egyik tartja a dobot, vagy megfeszíti a zsineget vagy engedi. A másik ember kezével vezeti azt, és időnként húz rajta egyet. Így lehet elérni, hogy a sárkány egyre feljebb emelkedjen. Kipróbáltam én is. Nagyon jó játék, csak a zsinegtől szép rózsaszín lesz az ember tenyere.
Néha a játékosok hatalmas sikoltozásba törnek ki. Először nem értettem, hogy mi történt, majd felvilágosítottak, hogy a sárkányok akadnak ilyenkor össze, és ezért a nagy izgalom. Persze az összeakadt sárkányok egyikének a zsinege elszakad időnként. Semmi gond, kezdik elölről a játékot.

Makar Sankranti 2007