Indian Exposure avagy Miért éppen India?

2007-07-08

A világ heted csodája

Mindenki hátradőlhet, kieresztheti a visszatartott levegőt, és nem kell tovább összekulcsolva tartania a mutató- és középsőujját! A Taj Mahal (és nem Tádzs Mahal, brrr!) bekerült az új hét csoda közé. Természetesen itt Indiában is hasonló kampány volt a szavazásra, mint mondjuk Peruban, Kínában vagy Jordániában. Tévészpotokban, hírcsatornán alul a friss hírek között, napilapokban, és az egyik internetes oldalon visszaszámláló figyelmeztette India népét, hogy itt az ideje cselekedni, mert hát mégiscsak a Taj-ról van szó! Wah Taj!A mai hírekben mutatták az agrai ünneplőket, utcaemberét szólították meg Mumbaiban, hogy mégis mit gondol erről, hogy már papírja is van a Taj-nak a csodastátuszról. Hát nem túl sokat! „India jelképe, a szerelem szimbóluma.” Köszönjük szépen az értékes hozzászólást, ezt a sort minden leírásban megtaláljuk! A Taj Mahal alapvető gondja, hogy Indiában van. Enikő beszámolója alapján mondhatom, hogy persze nagyon szép, csodálatos. De! Az egész országot jellemző szemét az épületet körülölelő parkot beborítja, a belföldi turisták a külföldieket fényképezik, és nem az épületben gyönyörködnek. Valamint arra hivatkozva, hogy ez a Taj, minden elképesztő jogalapot kitalálnak, hogy a külföldi látogatókról jó sok pénzt lehúzzanak belépőjegy címszó alatt. Félek, hogy ez csak rosszabbodni fog most. Tessék még párszáz rúpiát fizetni, mert ez a világ egyik csodája! Van róla igazolásunk is erről három példányban, bezony! A szemét meg maradni fog.

Amikor a kollégák két hete arra kértek, hogy szavazzak én is a Taj Mahal-ra, akkor elutasítottam. Elmondtam ezeket a gondolatokat nekik is, hogy éreztessem, mennyire nem tisztelik a műemléküket. Hümmögtek, hogy hát igen, igazam van. Persze a valami ügyes csavarra kihozták azt, hogy ez az egész az Agrában élő szegények miatt van. Mi van? A szemetet ők viszik be? Ne fárasszatok már!

De a lényeg, hogy a nemzeti büszkeségükön sértetlen maradt. Most döngethetik a mellüket. Azért remélem, hogy amikor én fogom megnézni a Taj Mahal-t, akkor jobb állapotok fognak fogadni, mint Enikőt és Dórit.