Indian Exposure avagy Miért éppen India?

2007-03-12

Betegség

A házról akartam nektek írni, de közbejött egy sajnálatos dolog. Vasárnap délelőtt Enikő igen magas lázzal ébredt. Na, már csak ez kellett nekünk! Nem volt elég az eddigi sok hercehurca, most még ez is! Mégis mi lehet? Malária vagy „csak” egy vírus? Biztos, ami biztos bevett három lórúgás erősségű maláriaellenes bogyót. Ezt írja elő a használati maláriagyanú esetére. Szerencsére nem jöttek a tünetek (influenzához hasonló fájdalmak váltólázzal kísérve). De a lázát hol sikerült lenyomni, hol meg emelkedett.

Hétfő reggel nem volt mit tenni, mert megint lázzal ébredt, irány egy orvos. Hívom a főnököt, mert ma elutazott, hogy kéne segítség. Leszervezték az orvost, nosza gyerünk! A rendelő nem volt visszataszító, kicsit régies otthoni szintjét megütötte. A doki érthetően beszélt angolul, bár nagyon halk volt, és sok olyan szót használt, amit nem tanítanak angolórán. Azért megoldottuk a helyzetet.

Mivel ki kellett zárni a maláriát is, ezért vér- és vizeletvizsgálat egy erre szakosodott cégnél. Megtaláltuk, de már kívülről sem volt szívderítő látvány az épület. A kis rendelő még egész tiszta, de a mellékhelyiség eléggé visszataszító volt. Az eredmény egy órán belül megvolt. Nem malária, de van valami bakteriális fertőzés. Orvos felírt antibiotikumot, lázcsillapítót, meg valamit a mellékhatások ellen. A vizsgálatok összesen 200, a gyógyszerek 97 rúpiába kerültek. Nem vészes. Az itteni gyógyszerek nincsenek dobozba csomagolva, hanem csak simán a levelet lehet megvenni. Akár egy tablettát. A tájékoztató a hátoldalon van, ami azért szerencsétlen dolog, mert ha kivesz az ember párat a levélből, akkor már nem lehet olvasni. Pláne akkor jár pórul a paciens, ha eleve csak pár darabot vesz, mert akkor az instrukcióból szövegtöredékeket kap.

Az orvos szerint öt nap múlva már kutyabaja sem lesz. Reméljük!