Indian Exposure avagy Miért éppen India?

2009-03-29

A Föld Órája indiai módra

Tegnap olvastunk a WWF kezdeményezéséről, miszerint este egy adott időben kapcsolják le a villanyokat a fogyasztók. Ehhez több város is csatlakozott, és a díszvilágítás is elsötétedett egy órára. Én személy szerint nem értek egyet az ilyen kezdeményezésekkel, mert csak rövid ideig irányítják a figyelmet egy komoly problémára, és nem folyamatos környezettudatos viselkedésre ösztönöz.

Naponta olvasok helyi újságokat, de itt nem találkoztam ezzel a felhívással. Judit fejtette meg, hogy mégis miért nem: India élen jár, és hetente többször is gyakorolja a kollektív fogyasztáscsökkentést. Igaz nem a fogyasztók önszántából, hanem az alulméretezett elektromos hálózatnak köszönhetően. Mi is rendszeresen részesültünk belőle még a régi lakásban. Volt, hogy inkább elmenekültünk otthonról, mert második órája nem jött vissza az áram, és ömlött rólunk a víz. Jelenleg jobb a helyzet, mert van tartalék generátor, ami ilyenkor automatikusan beindul pár perc alatt.
De visszatérve az indiai elektromos hálózatra, van olyan állam, mint például Kerala, ahol programozottan van áramszünet egy-egy órára körzetenként. Ez azt jelenti, hogy a hét meghatározott napján este központilag lekapcsolnak egy nagyobb egységet a hálózatról. Persze nem lesz vaksötétség, mert némi közvilágítás marad, és a lakások nagy részében is van tartalék akkumulátor, ami legalább a világítás fenntartására jó.
Mivel itt mindenki tudatában van, hogy mennyire nem tudja ellátni a sok erőmű megfelelően a fogyasztókat, ezért nagyon elterjedtek az energiatakarékos izzók és fénycsövek. Előbbiek 20 W alattiak, utóbbiak általában 40 W-osak. Igaz a takarékos izzók drágábbak, de hamar visszajön az áruk, ha a számlát nézzük. Pláne, hogy itt nemcsak az ipari fogyasztóknak számláznak drágábban. A lakossági áram ára is fogyasztástól függően, sávosan van meghatározva. És ami még meglepő, hogy könnyebb takarékos izzót venni, mint normált, mert utóbbit ritkább.