Indian Exposure avagy Miért éppen India?

2007-02-10

Tíz dolog...

Tíz dolog, ami kiakaszt az indiai közlekedésben:

  1. Nem ismerik a sávokban történő haladást. Az esetlegesen felfestett fehér csíkok az aszfalton csak az ipar által termelt festék elhasználása. Jelentésük, és pláne értelmük nincs!
  2. Nem ismerik az irányjelzőt. Néha kiteszik a sofőrök a kezüket, ha jelezni akarják a fordulást. De annyira nem ismerik, hogy ha használom, akkor is csak a szép kis pislákoló sárga fényt látják. Ha esetleg odanéznek.
  3. Gyűlölöm, hogy jobbról előznek meg, ha jobbra akarok befordulni. Felesleges az index, a behúzódás középre. Minek. Ott még úgyis elfér (nem mintha a baloldalon nem férne el) egy motor/autó/riksa/bicikli.
  4. A gyalogosok nem ismerik azt az alapvető dolgot, hogy körülnézek mielőtt átmegyek az úton. Csak integetnek, hogy lassíts, mert neki most pont a másik oldalon van dolga. Mindegy, hogy gyökkettővel vagy pont százhússzal mész.
  5. A duda a kószáló gyalogosokra nem hat. Tülkölhetsz mögötte, de ő csak bambán hátranéz, és nem lép arrébb.
  6. Igaz gyéren vannak világítva az utak, de létezik közvilágítás. Nem baj, attól még a városban is az országúti fényszórót kell alapból használni. Nem látsz semmit, néznéd az út szélét, de az nincs kiépítve, az előtted kószáló gyalogost/tehenet/kutyát alig lehet időben észrevenni.
  7. Nem működik az új személygépkocsikon és motorokon kívül az összes egyéb jármű (több tonnás teherautó, riksa) féklámpája. Ha tisztes követési távolságot akarok tartani a biztonság miatt, akkor a mögöttem jövő dudál, villog, hogy miért nem megyek jobban rá az előttem lévőre.
  8. A rengeteg aszfalt-fekvőrendőrt csak helyenként jelzi felfestés vagy tábla. A biztos, ami jelzi, az iszonyat nagy csattanás, ahogy a kocsi átmegy rajta.
  9. Simán megszüntetik a sávokat, ha a szemből jövők úgy gondolják, hogy nem haladnak egész gyorsan. Így lett egyik este az egyik nagy forgalmú út hirtelen egyirányú. Én persze a másik irányba akartam menni.
  10. Senkinek fogalma sincs, hogy egy autópálya melletti kétsávos szervizúton mi a helyes közlekedési rend. Ott a balra tarts hirtelen jobbra tarts lesz. De csak a közlekedők háromnegyede szerint. A többiek dudálnak és villognak, és hülyén néznek mindenkire.