Indian Exposure avagy Miért éppen India?

2007-02-07

Szárivásárlás

Ma nap nagy kalandja volt, hogy Enikő vett magának egy szárit. A bolt már egy eléggé egzotikus helyen volt, Vapi Town-ban. Ez Vapi "történelmi" része, ami egyenlő azzal, hogy ez a régi városrész, ahol a legroskadozóbb házak vannak. Az egészet manapság egy felüljáró vágja ketté, amin a nagy forgalom megy Daman felé. Ez alá beparkoltunk, majd gyalogosan kerestük meg a boltot. A szagok teljes tárházán (állati ürülék, rohadás és pottyantós wc) át eljutottunk a boltokig. Ennek az útnak tipikus vidéki India kinézete volt. Minden öreg, kopott, törött, csorbult  és természetesen poros.
 
Sajnos nem volt már kilógatva az a szári, ami pár napja megtetszett Enikőnek. Sebaj, szerencsét próbáltunk. Később kiderült, hogy csak azt, mert a szárit felpróbálni nem sikerült, és még értelmes hordási tanácsot sem tudott kicsikarni az eladónőből. Ez a kis bolt több száz szárit és más indiai női ruhát (punjabi-suit) tartott a textilipar teljes mű-színpalettájában, a neon rózsaszíntől egészen a túl élénk papagáj zöldig. Ebben a szín- és anyag-kavalkádban nem lehet normálisan válogatni! Vagy rászán valaki egy fél napot, vagy egy előre kiakasztott darabot választ.
Ebben a boltban pár alapszó ismeretéig terjedt az egyetlen női alkalmazott nyelvtudása. De ő legalább beszélt, a férfiak egy kukkot sem tudtak. Enikő hiába próbálkozott azzal, hogy megtudja, lehet-e itt szoknyát és felsőt kapni, amit alá kell venni. A legaranyosabb az volt, hogy megkérte, hogy menjen fel vele az emeletre, és segítsen neki. A nő nem értette, és elkezdett mentegetőzni, hogy ő nem mehet vele, mert neki ez itt a munkahelye, és neki most dolgoznia kell. Kicsit nehezen, de sikerült a
elmagyarázni, hogy nem, mi nem akarjuk sehová sem magunkkal vinni.
 
A választás végül egy világos kék, kis virágokkal díszített darabra esett. Az ár a nevetségesség határát súrolta: 180 Rs. Persze ez egy egyszerűbb anyagból (Enikő szerint muszlin) készült darab. A selyemből szőttek ára a több ezer rúpiát is eléri simán. Délután próbálkozott a felöltésével, de feladta egy időre. Este újra nekiveselkedett, egész jól sikerült. És jól is állt neki! Persze be kell még szerezni hozzá szoknyát és felsőt, de az első  lépésnek ez tökéletes.

Az első szári